Monday, November 21, 2011

Pencapaian Sentimental Dalam Hidup!

Lately ni semangat nak belajar masak amat membuak2 dalam diri. kadang2 rasa macam quater life crisis pulak. mana kan tidak, dulu kalau mak panggil suruh tolong masak, perasaannya sama macam dipaksa menari bellydance. bukan tak suka, tapi tak minat..boleh jawab macam tu? haha. but u know, time change people change. mungkin perubahan hormon yang amat ketara sejak dua menjak ni telah membawa kepada split personality yang mendadak. wah over kau mariaaa! makanya makanan2 asas seperti mi maggi dan bubur nasik telah berjaya dinaiktaraf kepada nasik goreng paprik selaras dengan menarafan ISO sebagai isteri orang. theeeee! so semalam i cuba cabar diri buat ayam bakar pulak [angkat2 kening]. atas rasa tanggungjawab & kemanusiaan untuk bagi suami makan sedap2 instead of menyantap megi je, so i decided to try out this recipe...


nasik lemak Saranghae dan ayam bakar Aishiteru...*nama tanak kalah*

Dengan kerahan keringat yang sangat minima, ayam bakar ini adalah tersangat mudah untuk disediakan dan teramat sedap untuk dilantak...yang paling penting bahan2 senang nak dicekau dikedai2 runcit berhampiran. maka kalau ada bahan yang pelik2 dan nama tak pernah dengar, mohon tukar ke menu yang lain supaya tak menyiksa diri. dan dengan kepakaran masterchef yang semakin menyerlah dalam diri ini, resepi ayam bakar ni dah diubahsuai sikit menjadi ayam percik mengikut citarasa sendiri. so kepada yang bertanya macam mana nak buat ayam bakar ai-aii-aishiteru ni, check out the recipe here bebeh!

Bahan-bahan 

  • 2 bahagian peha ayam
  • 1 mangkuk santan
  • 5 biji bawang merah
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili kering
  • sedikit kunyit dan sedikit halia

Cara-cara

  1. bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, serai, cili kering dikisar halus.
  2. kemudian masukkan bahan2 kisar serta ayam kedlm santan pekat. masak hingga ayam separuh masak. masukkan juga garam dan gula sesedap rasa.
  3. keluarkan ayam td dan bakar antara 20-25minit.
  4. kuah rebusan ayam td di sapukan pada ayam yg sedang dibakar.
  5. siap utk dimakan. yummeh!



senang gila kan? see, told u. terus hilang rasa kagum. hahaa..rugi la kalau tak cuba. super simple & super sedap! sumber resepi adalah hasil ehsan daripada MyResepi...Mekaseh :)

**saat dan ketika i menulis blog ni, Malaysia tengah berhempas pulas menewaskan Indonesia pada 15minit terakhir untuk menjulang pingat EMAS dalam Sukan Sea. kedudukan masih draw 1-1 tatkala jantung rakyat malaysia berdegup tak tentu arah akibat jeritan terlampau sejak awal perlawanan tadi. now waiting for penalty kick. pray hard for them. GO HARIMAU!!!!! 




No comments:

Post a Comment